недеља, 15. март 2009.


IZLOŽBA VELJKA STANOJEVIĆA U GALERIJI RTS

Kao jedan od bardova koji su učestvovali u izgrađivanju modernog izraza u srpskom slikarstvu od samog njegovog početka,
tokom više od 50 godina umetničke aktivnosti Veljko Stanojević je prošao i doživeo sve faze modernizma: kao radoznali početnik,
zatim kao zreli umetnik i borac za savremeno i najzad kao zamoreni posmatrač koji je prepustio arenu mlađima i ratobornijima.
Posle školovanja u umetničko-zanatskoj školi, kod profesora Ljubomira Ivanovića i Marka Murata,od 1920. do 1922. godine slikarstvo je studirao u Parizu.gde je živeo do 1930.godine. Jedan je od osnivača grupe „Oblik“.
Njegovo stvaralaštvo u duhu „idealizovane realnosti“, koje je nastajalo 20-ih godina 20.veka, kritika smatra njegovim najautentičnijim stvaralačkim periodom, i svrstava ga u red naših najznačajnijih slikaremenih slikara treće decenije 20. veka.
Polazeći od Sezana i poslednjih dostignuća kubista-nastojao je da kroz dobro shvaćeni modernizam dostigne čistotu i trezvenost velikih klasika.
Sa jugoslovenskim likovnim umetnicima izlagao je u Americi,Njujorku, Bostonu, Filadelfiji,Čikagu,Londonu ,Barseloni,Rimu, Sofiji, Solunu, Pragu..
Izložene slike su iz fundusa beogradskog Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a večina je iz privatnih kolekcija.Autor ove sjajne postavke je dr. Stanislav Živković

Milica Stojković
tekst, kamera, montaža i izbor muzike

Нема коментара: